Olen ammatiltani näytelmäkirjailija. Teokseni pohjautuvat dokumentaarisiin prosesseihin. Teen mielelläni taustatyötä myös yhteisöjen kanssa.

Teatterin alalla olen työskennellyt myös lukevana ja suunnittelevana (produktio-) dramaturgina, käsikirjoittajana, ohjaajana, konseptisuunnittelijana, tuottajana ja opettajana.

 
KUVALIITE 2.11.jpg

Kuva: Hanna Weselius

Paperiankkuri (2011)

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Vastaanotto-projektissa valmistettiin kaksi esitystä, turvapaikapolitiikkaa ja turvapaikanhakijoiden tarinoita käsittelevä Paperiankkuri Pienelle näyttämölle sekä kiertue-esitys Paperisilta. Ohjaus Hanna Brotherus, musiikki Sanna Salmenkallio ja Mikko Perkola, dramaturgia Taija Helminen.

Kuva: Hanna Weselius

Kuva: Hanna Weselius

Paperisilta (2012)

Paperisilta-esitys valmistettiin Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Vastaanotto-projektissa esitettäväksi kaikissa Suomen vastaanottokeskuksissa. Esiintyjinä Nina Hyvärinen, Jussi Lehtonen ja Mikko Perkola.

Kuva: Teemu Salminen

Kuva: Teemu Salminen

Hippopotamus (2014)

Eeva-Liisa Mannerin novelliin perustuva Hippopotamus oli duetto näyttelijälle ja viola da gamballe. Ensiesitys Teatteri Avoimet ovet joulukuussa 2014. Esiintyjinä Mirjami Heikkinen ja Mikko Perkola. Esitetty Kansallisteatterin Kiertuenäyttämöllä.

 

 
Liitutaulu.jpg

Kuva ja huoneen toteutus: Tomi Flyckt

HELCRE (2014-2015)

Helsinki Creates Works oli Helsingin kaupungin kaupunginkanslian hallinoima hanke, joka palkkasi 8 nuorta taiteilijaa kehittämään kaupunkia. Työskentelin HelCressä mm. vanhusten palvelukeskuksessa, erityistä tukea tarvitsevien päivätoiminnassa, vastaanottokeskuksessa sekä asunnottomien ensisuojassa. Tässä projektissa erityisen tärkeää oli työskentely lavastaja Tomi Flycktin kanssa.

kuva: Lahden museon kuva-arkisto

kuva: Lahden museon kuva-arkisto

Lahti 1918 (2018)

Lahden kaupunginteatterissa järjestin kirjoituskurssin kaupunkilaisille, jossa tutkimme sisällissodan tapahtumapaikkoja Lahdessa. Teimme teatterin näyttelijöiden kanssa näistä kirjoituskurssilla syntyneistä kohtauksista kuunnelman, joihin äänisuunnittelija Tatu Virtamo teki upean ääniteoksen.

Kuva: Lahden kaupunginteatteri

Kuva: Lahden kaupunginteatteri

Karnevaali (2020)

Lahden kaupunginteatterin monitaiteinen “Karnevaali” oli Lahdessa toimivien esittävän taiteen ammattilaisten ja kaupunkilaisten upea yhteisspektaakkeli, joka yhdisti musiikkiteatteria, sirkusta ja draamatekstiä ainutlaatuisella tavalla. Olin teoksen tuotannon valmistelussa ja käsikirjoituksessa dramaturgina. Ohjaus Jemina Sillanpää, koroegrafi Panu Varstala.

 

 
 
sovinto.jpg

Sovinto 1919/2019

Kuva: Porttiteatteri

Porttiteatterin esitys, joka palautti mieleen sisällissodan aikana perustetun ja syksyllä 1919 suljetun Suomenlinnan vankileirin. Esitys käsitteli sovinnon ja anteeksiantamisen vaikeuden teemoja nykyvankien näkökulmasta. Ohjaus Tuija Minkkinen, musiikki Sanna Salmenkallio, koreografia Virpi Maikkola.

joulusirkus-lahti-630x400px.jpg

Joulusirkus (2018)

Kuva: Lahden kaupunginteatteri

Lahden kaupunginteatterin ja Salpauksen sirkusartistikoulutusohjelman yhteisteoksen dramaturgia ja käsikirjoitus sekä taustoittavat työpajat yhdessä Kazimir Kolesnikin kanssa. Ohjaus Ilkka Laasonen.

 

 
 

Meijeri, häivähdyksiä 2021

Kuva: Hiljaisuus-festivaali

Hiljaisuus-festivaalin monitaiteinen lukudraamateos, jossa kotimaisten uutuusnäytelmien katkelmat yhdistyivät Erika de Martinon tilasuunnitteluun ja Janne Tuomin perkussiiviseen äänimaailmaan. Teoksen näyttelijöinä olivat Mirjami Heikkinen, Mari Naumala ja Petriikka Pohjanheimo. Tekstikatkelmat kuultiin seuraavista näytelmistä:


Paula Salminen: Ilmasilta

Elina Snicker: Parantaja

Taija Helminen: Ääniä Mankkaan suolta ja Suojelija

Joulusirkus (2021)

Kuva: Lahden kaupunginteatteri

Lahden kaupunginteatterin ja Salpauksen sirkusartistikoulutusohjelman yhteisteoksen dramaturgia ja käsikirjoitus sekä taustoittavat työpajat yhdessä Kazimir Kolesnikin kanssa. Ohjaus Ilkka Laasonen.

 

Toukokuun lumi (2023)

Eeva-Liisa Manner-seuran vuosijuhliin 2023 valmistettu lukudraaman ohjaus. Esitys 9.12.2023 Teatteri Avoimet ovet. Lukijoina Tarja Heinula, Inkeri Hyvönen, Eero Ojala ja Antti Virmavirta.

Eeva-Liisa Mannerin näytelmä kantaesitettiin vuonna 1965. Sen jälkeen sitä ei ole esitetty ammattiteattereiden näyttämöillä.